HISTORIEN OM USZ
E N D E T A L J E R E T B E S K R I V E L S E F R A S T A R T T I L N U.
Vores fællesskab opstod på parkeringspladsen ved Brande hallerne i foråret 2017, vi startede på grund af lyst og en nysgerrighed inden for bane/rampebygning. Ilden og gejsten fra teenageårene skulle pustes til live igen. Den lokale opbakning var enorm, så en bestyrelse blev formet. USZ VAR NU VIRKELIGHED!
Månederne gik, medlemstallet steg og lysten til at drive voksede med raketfart. Evnen til at udvide og omfavne styrkede vi dag for dag. Træning blev hurtigt en fast tradition, og fra tradition til faste dage med punktlig træning.
På kun få måneder havde vi etableret en misundelsesværdig forening med tjek på tingene og et medlemstal, der boomede, kontingenter, regelsæt, bestyrelsesmøder, økonomi …you name it. Noget vi aldrig havde troet vi skulle beskæftige os med, men man lærer så længe man lever, i de måneder levede vi rigtig meget...
Vi kunne efterhånden ikke tælle på to hænder hvor mange events vi havde afholdt på parkeringspladsen kun denne ene sommer. Store events med Pro workshops, små events i form af opvisninger og konkurrencer, noget som gav os mere blod på tanden! Der var mere i det her end bare hygge og bygge op. Vi kom så tæt på børnene, de unge og deres forældre, vi kunne mærke en opbakning større end vi havde turde håbe på.
Efteråret kom med flere våde og tiltagende mørkere dage, gik vores lille skate eventyr mere og mere i stå. De faste træninger blev for farlige pga. regn på ramperne, oldboys torsdage og hygge ud på aftenerne for mørke. Vi stod altid klar til at tage imod vores trofaste medlemmer, men måtte meget af tiden se i øjnene at skating og det danske vejr kunne være udfordrende, selv med opfindsomme ideer med presenninger og arbejdslamper.
Brande hallernes parkeringspladser ville snart være proppet med biler, de indendørs aktiviteter skulle til at begynde. Vi havde allerede trukket vores låne aftale af arealet adskillige gange pga. af succesen med USZ. Så vores skatepark i hjertet af Brande måtte skrues fra hinanden og lukke.
Vi havde lysten til at drive værket! Samt mere til. USZ havde rejst sig op af jorden og i vores hoved kunne vi da ikke bare falde igen så let. En regnvejrsdag i november, en torsdag aften, sent ud på aftenen måtte vi (byggeholdet) igen stoppe en hyggelig oldboys sesh pga. af vejr og mørke. Slukøret sad vi igen og snakkede minderne igennem og hvad vi egentlig havde opnået på blot seks måneder. Et blandet hold af håndværkere med ideerne i orden, evnen til at løfte i flok, knokle og nyde blev forvandlet til et team som ikke så anden udvej end at genrejse USZ et andet sted.
”DEN SOM HAR EVNEN, HAR OSSE PLIGTEN”
Allerede dagen efter, fredag holdt vi parkeret foran Mylius Erichsens vej 93. Der lå nogle gamle produktionshaller som vi vidste stod tomme, da vi havde luret på stedet siden barnsben. Et område vi selv brugte som teenagere til at spille rulle hockey og lave tricks. Drømmen kunne blive til virkelighed her.
For at udleve barndomsdrømmen og sikrer USZ for fremtidens skatere greb vi hurtigt chancen og greb telefonen. Møde med udlejer blev arrangeret og vi slog til uden at snakke risiko og budgetplaner, vi havde en ustyrlig skabertrang og et drive ingen kunne stoppe.
Finansiering…
Noget vi ikke havde arbejdet meget med i de løbende måneder. Men med nytænkning, som er en del af vores DNA, fik vi et cykelløb og en kunstudstilling på benene. En lørdag i oktober 2017 cyklede vores medlemmer, venner og familier. I alt 98 deltagere havde på forhånd fundet egen sponsering pr kørte kilometer, denne dag indbragte USZ 78.000.kr
Måneden efter, en lørdag i november, afholdt vi auktion i forbindelse med et kunstevent i byen. Seks kunstmalere med tilknytning til Brande malede på stedet denne dag seks unikke gavlmalerier, en hjælp til Urbanstreetzone som viste at vi også turde være kreative, gav os i alt 66.000 kr. mere at bygge for.
Fra græsrødder til Pioneer.
Vi var godt klar over, at vi skulle gøre noget som ikke var gjort før. Tænke anderledes, ikke bare bygge den nemme flade skatepark, men tænke større og mere publikumsvenlig, med plads til alle niveauer samt rumme fællesskabet omkring streetsporten, en sportsgren der til vores fordel er utrolig formbar og blev vores fordel. Med frie hænder og 100% bruger inddragelse forvandlede vi på 63 dage 1000 kvm til vores drøm. En skate hal som vi mente Danmark manglede.
Første år steg vores medlemstal, fra 98 til 366. Pladsen blev trang, og i alle ugens dage var der fyldt op med træninger og weekenderne med events. Vi havde holdt to Danmarksmesterskaber i scoot og blading, det var første gang i historien, at de events var lavet udenfor storbyerne.
Men vi manglede mere plads…. et forslag kom prompte ”vi vælter væggen”, og alle svarede i kor ”det gør vi”. Og en lørdag i september 2018 går vi løs på opgaven med kæmpehammer og maskiner. Muren indtil hal 2 bliver væltet, og vi kan starte opbygningen.
Ikast Brande kommune støtter os med 110.000 kr. til bygning af ramper, og vores kasserer indsamler 220.000 kr. fra fonde og lokale sponsorer. Vores byggefællesskab går i gang med at bygge, og i løbet af to måneder står hal 2 klar.
Vores medlemstal er nu steget til 1700 medlemmer. Vi er Danmarks største skate klub, og vi ligger i Brande. Mere end 7.000 frivillige timer er brugt på opbygning. De frivillige består af børn, unge, gamle, drenge, piger, mænd og damer. Der blev sovet i hængekøjer under ramperne, der blev sovet på ramperne og vores fællesskab blev født.
Vores medlemmer kommer i dag fra Ikast-Brande kommune og resten af Danmark, Spanien – Tyskland – USA – Holland – Frankrig – Litauen – Rumænien – Bosnien – Norge – Sverige - Finland – Australien - England og Skotland.
Og nu mangler vi igen plads. Tankerne er fortsat store, og vi er klar til at udvide USZ og barndommens skate spot til at tage hele området og i alt 9000 m2, samt udbrede vores aktiviteter til byerne i Ikast-Brande kommune.
Men vi vil ikke bare være fysisk større. Vores rammer og fællesskab er også de rette til at skabe et sted, hvor man kan være, vokse som menneske og få hjælp til at komme i gang. Vores omverden opfatter os allerede som et unikt kraftcenter, netop på grund af vores fællesskab og troen på mennesker, samt vi får ting til at lykkes. Det kan vi for alvor udfolde i større fysiske rammer.